Design & Interiors

Ontwerpen is spelen met de ruimte door middel van vormen, texturen en kleuren. Aangename leefruimtes creëren in het landschap om in te wonen, te werken en te recreëren. Er zijn veel uitdagingen waar ontwerpers mee te maken hebben, vooral op stedelijk niveau, zoals duurzaamheid, ecologie en waterberging.

Gezond in de stad door bomen

Groen in de stad is belangrijk om het leven in de stad aangenaam te houden. Bomen zorgen voor schaduw, verkoeling en zuiveren de lucht van fijnstof. Het is belangrijk de juiste boom met een goede structuur op de juiste plek te zetten. Voor luchtzuivering is menging met schone lucht noodzakelijk. Langs drukke wegen met dichte bebossing blijven uitlaatgassen hangen. Op deze plaats kan beter gekozen worden voor bomen met een smalle opgaande of een open kroon, of door het vergroten van de plantafstand. Zo houd je de stad leefbaar.

Een verslechterde luchtkwaliteit door tunneleffect: bomen belemmeren de luchtstroming.
Door de juiste keuze van boomsoort en plantafstand wordt het tunneleffect vermeden.

Talloze mogelijkheden

Bomen en groen hebben naast dat ze verkoeling geven in de stad en een ecologische bijdrage leveren, ook een belangrijke sierwaarde. Iedereen geniet van herfstverkleuring en bloei, maar er zijn nog meer elementen die de sierwaarde bepalen. Denk aan vruchten/bessen, het bladtextuur (bontbladig of diep-geveerde bladeren) en textuur en kleur van de bast. Bomen hebben hun eigen persoonlijkheid en uitstraling: grillig, statig, meerstammig, kroonvorm en open of dichte kroon. Ze geven karakter aan een stad of wijk.

Het groen in de wijk zijn de gordijnen in huis
Corné Leenders, verkoop & advies Boomkwekerij Udenhout

Project Uitgelicht

Een mooi project waarbij optimaal gespeeld is met de sierwaarde van bomen is Het Witte Lint in Zutphen. Het landschapskunstwerk langs de N348 bij Zutphen bestaat uit 1177 schuingeplaatste Crataegus persimilis ‘Splendens’. Het scheve karakter refereert aan de oude vlechthagen in de omgeving. Gestut door witte natuurstenen palen kleuren de meidoorns met zijn bloei slechts 3 weken per jaar Het Witte Lint echt helemaal wit. Boomkwekerij Udenhout heeft de Crataegus gekweekt, gevormd en geleverd.

De bloei van de meidoorns kleurt Het Witte Lint

Nieuwsgierig naar andere projecten? Ga naar het projectoverzicht om te zien wat wij nog meer voor u kunnen betekenen →

Assortiment

Voir ici une partie de notre assortiment soigneusement sélectionné des arbres.
Aller à la gamme complète, et utiliser le filtre pour trouver l'arbre parfait. →