Het Witte Lint, Zutphen

Rondweg waarbij kunst met landschapsarchitectuur wordt verenigd

Het Witte Lint is een ontwerp voor de rondweg bij Zutphen. Een landschapskunstwerk dat in 2016 gerealiseerd is langs de N348. Het bestaat uit een lage dijk en een rij scheefstaande meidoorns, gestut door witte palen. Het Witte Lint is een ontwerp van beeldend kunstenaar Erick de Lyon en landschapsarchitect Ronald Rietveld. Boomkwekerij Udenhout kweekt en vormt in totaal 1.300 Crataegus persimilis ‘Splendens’ om de benodigde 1.177 stuks vanaf 2016 te kunnen leveren, en eventuele inboet.

Kunst verenigt
De Provincie Gelderland had als wens een nieuwe rondweg bij Zutphen aan te leggen, waarbij kunst met landschapsarchitectuur kon worden verenigd. Atelier de Lyon | Rietveld Landscape ontwierp Het Witte Lint. Een zes kilometer lang lint van ‘schuine’ witte Meidoorns staat centraal in het ontwerp. Zutphen heeft straks een lang wit lint van Meidoorns, dat slechts 3 weken per jaar echt helemaal wit is. De schuin geplante bomen zijn een knipoog naar de vele oude vlechthagen in de omgeving, zo menen de landschapsarchitecten. Het witte lint vormt tevens een statement tegenover de eindeloze fragmentatie en betekenisloosheid van het N-wegennet in Nederland.

Samenwerking is een vereiste
De meidoorns worden momenteel gekweekt bij Boomkwekerij Udenhout BV, waarna Vaarkamp uit Ede straks verantwoordelijk is voor het onderhoud. Zij laten zich weer bijstaan door BSI uit Baarn en Boomtotaalzorg uit Schalkwijk. Samenwerking is noodzakelijk omdat de partijen afzonderlijk niet in staat waren om aan alle eisen in de projectomschrijving te voldoen. De eerste 999 bomen zijn in het najaar van 2016 geplant. Daarna volgen er 142 stuks in 2017 en 36 stuks in 2018. De nazorg en inboetplicht loopt tot eind 2023.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: