Liquidambar styraciflua 'Brotzman'

Ronde of ei-vormige kroon
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
15m - 20m
Breedte:
10m - 12m
Transparantie kroon:
gesloten
Sierwaarde:
blad, herfstkleur
Herfstkleur:

Rood

Grondsoort:
Goed doorlatend

De amberboom heeft er weer een mooie selectie bij: Liquidambar styraciflua ‘Brotzman’. Deze selectie is geselecteerd vanwege zijn winterhardheid, de kurklijsten op de twijgen en de consistente dieprode herfstkleur.

Bij de jonge exemplaren van de Liquidambar styraciflua willen de twijgen wel eens invriezen. ‘Brotzman’ heeft daar geen last van. Daarnaast is hij weinig takbreukgevoelig. Liquidambar styraciflua ‘Brotzman’ is een goed groeiende, opgaande boom, met een uiteindelijke hoogte tussen de 15 en 20 meter en een breedte van 10 tot 12 meter. De kroon is ovaalvormig.

Het blad is vijflobbig, stervormig. Het glanzend diep donkergroen blad verkleurt in de herfst naar schitterend rood. De twijgen zijn met kurkachtige schorslijsten bezet. Naarmate de boom ouder wordt is er meer kurkvorming. Dat is goed te zien in de winter. De onopvallende bloemen verschijnen in april-mei, die uitgroeien tot doosvruchten met stekels. ‘Brotzman’ heeft het liefst een goed doorlatende grond, niet te droog en niet te nat. Kan niet tegen teveel kalk.

Zet de Liquidambar styraciflua ‘Brotzman’ bij voorkeur op een zonnige standplaats, dat levert de mooiste herfstverkleuring op!