Ontwerp & inrichting

Ontwerpen is spelen met de ruimte door middel van vormen, texturen en kleuren. Aangename leefruimtes creëren in het landschap om in te wonen, te werken en te recreëren. Er zijn veel uitdagingen waar ontwerpers mee te maken hebben, vooral op stedelijk niveau, zoals duurzaamheid, ecologie en waterberging.

Het gewenste beeld

Bij het ontwerpen van een ruimte worden boomsoorten gekozen om het gewenste beeld en de juiste sfeer te creëren. Maar vaak worden de zorgvuldig uitgezochte boomsoorten afgekeurd door beheerders en/of boomspecialisten vanwege ziektegevoeligheid. Het is efficiënt wanneer een ontwerper werkt met ontwerpwaarden. Daarbij wordt het gewenste beeld omschreven. De boomspecialist kan vervolgens een goede en gevarieerde invulling geven en het gewenste beeld realiseren.

Omschrijf het gewenste beeld en laat de boomspecialist bepalen welke bomen erbij passen
Henry Kuppen, Terra Nostra (beterebomen.nl)

Ontwerpwaarden

Ontwerpwaarden zijn verschillende eigenschappen van bomen zoals grootte en vorm maar ook kroondichtheid, bladvorm en kleur. Rekening houdend met deze eigenschappen, de standplaats en habitat van de bomen, kan de juiste soort geselecteerd worden voor een duurzaam beeld. Boomkwekerij Udenhout kan daarin een goed advies geven. In de kwekerij staan verschillende soorten en variëteiten van hetzelfde geslacht, die prima binnen dezelfde habitat kunnen gedijen. De juiste combinatie creëert eenheid en balans in het gewenste beeld.

Verschillende soorten iepen (Ulmus) - Haveneiland, IJburg
Verschillende soorten iepen (Ulmus) - Haveneiland, IJburg

Gezond in de stad door bomen

Groen in de stad is belangrijk om het leven in de stad aangenaam te houden. Bomen zorgen voor schaduw, verkoeling en zuiveren de lucht van fijnstof. Het is belangrijk de juiste boom met een goede structuur op de juiste plek te zetten. Voor luchtzuivering is menging met schone lucht noodzakelijk. Langs drukke wegen met dichte bebossing blijven uitlaatgassen hangen. Op deze plaats kan beter gekozen worden voor bomen met een smalle opgaande of een open kroon, of door het vergroten van de plantafstand. Zo houd je de stad leefbaar.

Een verslechterde luchtkwaliteit door tunneleffect: bomen belemmeren de luchtstroming.
Door de juiste keuze van boomsoort en plantafstand wordt het tunneleffect vermeden.

Talloze mogelijkheden

Bomen en groen hebben naast dat ze verkoeling geven in de stad en een ecologische bijdrage leveren, ook een belangrijke sierwaarde. Iedereen geniet van herfstverkleuring en bloei, maar er zijn nog meer elementen die de sierwaarde bepalen. Denk aan vruchten/bessen, het bladtextuur (bontbladig of diep-geveerde bladeren) en textuur en kleur van de bast. Bomen hebben hun eigen persoonlijkheid en uitstraling: grillig, statig, meerstammig, kroonvorm en open of dichte kroon. Ze geven karakter aan een stad of wijk.

Het groen in de wijk zijn de gordijnen in huis
Corné Leenders, verkoop & advies Boomkwekerij Udenhout

Bladvorm - Acer platanoides 'Fairview'
Vroege bloei - Magnolia loebneri 'Leonard Messel'
Markante bast - Gymnocladus dioica
Groenblijvend & bessen - Ilex aquipernyi 'Dragon Lady'
Bloei & dichte kroon - Aesculus indica
Grillige vorm & open kroon - Robinia pseudoacacia
Nieuwsgierig naar andere projecten? Ga naar het projectoverzicht om te zien wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen →

Assortiment

Bekijk hier een gedeelte van ons zorgvuldig geselecteerd assortiment aan bomen.
Ga naar het assortiment en gebruik het filter om jouw perfecte boom te vinden →