Quercus cerris 'Marvellous'

Ronde of ei-vormige kroon
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
15m - 20m
Breedte:
5m - 10m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
herfstkleur, vorm / habitus
Herfstkleur:

Geel/bruin

Verdraagt:
wind, zeewind
Grondsoort:
Gemiddelde bodem, neutrale zuurgraad

De Quercus cerris 'Marvellous' is een ‘half’ groenblijvende moseik, Turkse eik uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De boom is een Nederlandse selectie en komt van nature voor in Zuidwest-Azië en het zuiden en midden van Europa. Het is een prachtige parkboom en zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen. Deze 'wintergroene' moseik houdt zijn blad tot aan de eerste echte strenge nachtvorst en soms nog wel langer. De Quercus cerris 'Marvellous' wordt vaak geplant voor de sier en schaduw.

In de jeugdfase is de Quercus cerris 'Marvellous' smal, later breed uitgroeiend. De moseik heeft een mooie vorm door de brede kegelvormige kroon met doorgaande hoofdtak. De boom kan 15 tot 20 meter hoog worden. Het blad loopt eerst lichtgroen uit en kleurt later glanzend donkergroen aan de bovenzijde en grijsgroen aan de onderzijde. De bladeren variëren sterk in grootte en vorm; ze zijn 6-12 cm lang, soms diep gelobd tot scherp getand. In de herfst verkleurt het blad naar geel/bruin. De twijgen blijven lang groen en zijn windvast.

De Quercus cerris 'Marvellous' is een gezonde boom, vrij van ziekten en plagen. Deze aparte boom is winterhard en heeft nooit last van meeldauw. De moseik stelt vrij lage bodemeisen; een voedselrijke, droge tot vochthoudende 'gemiddelde' bodem is wenselijk. Dus niet te zware of lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad. De boom verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zelfs gesloten wegdek. Udenhout is trots op deze licentie!

Quercus cerris 'Marvellous' is een zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen, maar ook uitermate geschikt als solitaire boom.

Projecten waarin deze boom is toegepast: