Kernwaarden en productie

More than craft

Bomen kweken is een ambacht. Met ruim 130 jaar ervaring heeft Boomkwekerij Udenhout veel kennis en kunde verworven. Door de continue zoektocht naar verbeteringen en het enthousiasme van het team verfijnen we de kunst tot het produceren van hoogstaande groenproducten. Onze mensen beheersen het vakmanschap tot in meesterschap.

More than knowledge

De kennis van onze specialisten vormt de belangrijkste pijler van onze organisatie. Zij kunnen bij iedere beslissing optimaal adviseren en begeleiden, bijvoorbeeld bij het selecteren van de juiste boomsoort. Bij een rondleiding door de kwekerij laten wij je graag de verschillende soorten, vari√ęteiten en noviteiten zien. Inmiddels is de 12e editie van het bomenboek onmisbaar voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met groen.

More than reliable

Ervaring leert dat ieder project om maatwerk vraagt. Onze specialisten denken met je mee en geven eerlijk advies. In overleg met jou wordt er op het gewenste tijdstip en plaats geleverd. Bij Boomkwekerij Udenhout ben je in vertrouwde handen. Je bent verzekerd van een mooi opgeleverd project.

More than innovation

Boomkwekerij Udenhout is altijd op zoek naar innovaties. Met succes zijn verschillende buitenlandse vari√ęteiten in eigen kwekerij doorgekweekt en getest op geschiktheid voor ons klimaat, zoals Amelanchier arborea ‚ÄėRobin Hill‚Äô en Tilia mongolica ‚ÄėBuda‚Äô. Boomkwekerij Udenhout is trots op de licentie van de ‚Äėwintergroene‚Äô moseik Quercus cerris ‚ÄėMarvellous‚Äô.

More than sustainable

Duurzaam produceren is voor Boomkwekerij Udenhout al jaren een logische gang van zaken. Door de ligging vlakbij het Nationale Park ‚ÄėDe Loonse en Drunense Duinen‚Äô hebben we respect voor de natuur. Op de kwekerij gebruiken wij geen chemische kunstmeststoffen. Groenbemesters zorgen voor optimale gronden en natuurlijke vijanden. Voor het versterken van de bomen wordt compostthee gebruikt. De borging van de teeltwijze wordt geaccrediteerd door PlanetProof (voorheen Stichting Milieukeur).

Historie

Toonaangevend in het Mekka van boomkwekerijen!
1888
Ruim 130 jaar geleden

werden in Udenhout al regelmatig kleine aantallen fruitbomen en dennen verkocht door familie Van Iersel.

1950
Boomkwekerij Van Iersel

Opgericht door Harrie van Iersel.

1987
2e generatie aan het roer

Kees van Iersel neemt het bedrijf op 27-jarige leeftijd over.

1990
Automatisering en mechanisering

Begin jaren ’90 doet automatisering en mechanisering zijn intrede. Dit stelt Boomkwekerij Udenhout in staat lagere kosten, sneller en zonder beschadigingen een kwaliteitsproduct te leveren.

2022
Boomkwekerij Udenhout

heeft vandaag de dag 170 ha beplant, verdeeld over verschillende percelen. Met ruim 160 soorten bomen en solitaire heesters uit eigen kwekerij en de levering van bosplantsoen, heesters, vaste planten, rozen, bloembollen etc., is zij in staat een totaalpakket voor ieder project te leveren.

Keurmerken

Onze keurmerken en certificaten, daar zijn we trots op.

On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur). Met dit keurmerk voldoen we aan de bovenwettelijke eisen en leveren daarmee een bijdrage aan een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit, meer natuur op het bedrijf en recycling.
Lees hier het interview met onze collega Corne Leenders over PlanetProof.

Zie hier ons PlanetProof certificaat.

CO2-Prestatieladder niv. 3

De CO2-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Tot en met niveau 3 gaat het bedrijf aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie. Jaarlijks wordt voortgang van de CO2 reductie gerapporteerd. Bekijk hier de rapportages van afgelopen jaren: 2020 1e halfjaar, 2020, 2021 1e halfjaar, 2021, 2022 1e halfjaar, 2022, 2023 1e halfjaar en 2023.

Zie hier ons CO2 certificaat.

Stichting Groenkeur

Groenkeur richt zich met het certificaat Groenkeur Boomkwekerijproducten op de productie en afzet van duurzamere boomkwekerijproducten, met bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu en traceerbaarheid.

Naktuinbouw

Naktuinbouw bewaakt en bevordert de kwaliteit in de tuinbouw. Voor de boomkwekerij betekent dit gezonde boomkwekerijgewassen die groeien uit uitgangsmateriaal van hoge kwaliteit.

Naktuinbouw Select Plant

Dit kwaliteit-plus-systeem maakt topkwaliteit herkenbaar. Naast de kwaliteit en de identiteit van de bomen, zijn bij iedere onder Select Plant Laan- en Sierbomen afgeleverde boom de herkomst gewaarborgd.

SKAL

SKAL bio is de controleorganisatie voor biologische producten in Nederland. Wij voldoen aan de eisen voor de biologische productiemethode als groothandel en voor het vervoer en de opslag van biologisch materiaal (certificaat nr. 1337130).

Bekijk ons certificaat hier.

ISO 9001:2015

De wereldwijd erkende norm ISO 9001-2015 bevat eisen aan een kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie, zoals klantgerichtheid, betrokkenheid van medewerkers en het topmanagement, procesbenadering en relatiemanagement.

Bekijk ons certificaat hier.

ISO 26000

Met de principes en richtlijnen van de internationale ISO 26000 zorgen we met het bedrijf voor een zo groot mogelijke bijdrage aan duurzame ontwikkeling en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

ISO 14001:2015

ISO 14001 is de standaard om milieuprestaties te verbeteren en internationaal de kwaliteit van het milieumanagementsysteem aan te tonen. Door dit milieumanagementsysteem wordt een passend milieubeleid ontwikkeld en de uitvoering te borgen.

Bekijk ons certificaat hier.

Logistiek

Boomtransport is specialisme: groentransport is passen en meten. Goede logistiek is belangrijk, jarenlang goed kweken kan door slecht transport teniet worden gedaan.

Optimale conditie

Om bomen en planten in optimale conditie te houden, en kwaliteitsverlies tegen te gaan tussen het moment van rooien en afleveren, worden alle bomen en planten verwerkt in geconditioneerde loodsen. Bomen en planten arriveren in optimale staat bij de klant.

Opslag

Boomkwekerij Udenhout beschikt over twee geconditioneerde loodsen. Een loods met kraanbaan voor de verlading waar bomen van ieder formaat worden verwerkt en een loods met automatisch sprinklers speciaal voor heesters, vaste planten en bos- en haagplantsoen.

Laden

De volgorde van verlading is afhankelijk van de loslocatie en de specifieke eigenschappen van de boom. Een moeraseik heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een zuileik en gevoelig materiaal zoals acacia, wordt anders ondersteund dan een minder gevoelige iep.

Transport

Logistieke dienstverlening wordt bij Boomkwekerij Udenhout gezien als toegevoegde waarde. We maken daarom gebruik van vaste (inter)nationale transporteurs met vaste chauffeurs die het vak beheersen. Zo kunnen we snel en effici√ęnt vervoeren naar de eindgebruiker.

Track en trace

Met behulp van een Track en Trace systeem is op de afdeling Planning altijd bekend waar een transport zich bevindt. Via de computer worden alle transporten gevolgd zoals het tijdstip van aankomst/vertrek en de locatie waar de chauffeur zich op dat moment bevindt.

Lossen

De representatieve chauffeurs hebben ervaring met het vervoer van bomen en plantmateriaal. De meeste vrachtwagens zijn voorzien van eigen laad- en loskranen, zodat de chauffeurs zelfstandig en vakkundig de bomen en heesters kunnen lossen op de aangewezen plaats.

Assortiment

Bekijk hier een gedeelte van ons zorgvuldig geselecteerd assortiment aan bomen.
Ga naar het assortiment en gebruik het filter om jouw perfecte boom te vinden →