Assortiment

Filter:
1152 Kleine bolvorm 1153 Ronde of ei-vormige kroon 1154 Smalle kronen 1155 Treurvormen 1156 Brede forse kronen 1157 Smalle straatjes en laantjes 1158 Brede straten en lanen 1159 Landschappelijke beplanting 1160 Parkboom en/of solitair 1161 Kustgebied 1162 Industrie gebied 1163 Schaduw verdragend 1164 Weinig snoei 1165 Gesloten verharding 1166 Sierwaarde
Of zoek:
1143
Carpinus betulus

De haagbeuk is al in cultuur als park- en laandboom sinds de oudheid. Hoogte 15-20 meter, dichte en brede kroon en goudgele herfstverkleuring. Zeer geschikt om te leiden. Wordt veelvuldig als vormboom aangeboden (kubusvorm, boog, leivorm).

1144
Crataegus persimilis 'Splendens'

Kleine boom tot 6-8 meter hoogte. De kroon is breed plat schermvorig. Bloei is rijkelijk met geurende grote witte tuilen in juni, gevolgd door glanzende rode bessen in de herfst. De glanzende bladeren hebben glorieuze tinten van scharlaken, diep geel en paars. Stelt weinig eisen aan de bodem.

De Crataegus persimilis 'Splendens' is een goede keuze voor park, (brede) straat en kust!

1145
Quercus palustris

Moeraseik wordt tot 20 meter hoog. Rechtdoorgaande stam en de takken staan vrijwel horizontaal afstaand. Kroon is breed kegelvormig. Opvallend rode herfstkleur.

1146
Gleditsia triacanthos 'Skyline'

Valse Christusdoorn. Doornloze selectie met redelijke doorgaande kop en compacte groeiwijze. De kroon is breed eirond tot rond en heeft een losse kroonstructuur. Geveerd blad, in de zomer donkergroen en in de herfst kleurt het prachtig geel. Minder grillig dan de 'Sunburst'.

1147
Tilia cordata 'Greenspire'

Selectie van de winterlinde die wat kleiner blijft, namelijk zo'n 12-15 meter hoog. Forse groeier die op alle gronden groeit, ook droge zandgronden. Uitstekende laan- en straatboom omdat hij bestand is tegen stof, schadelijke snoei en gesloten wegdek.

1148
Betula pendula ' Zwitsers Glorie'

De bast van de Zilverberk is prachtig wit tot grijs-wit, ietwat afbladderend. In de lente sierlijke hangende vruchtkatjes (2-4 cm) en in de herfst verkleuren de bladeren van glanzend frisgroen tot prachtig goudgeel. De Betula pendula ‘Zwitsers Glorie’ is een berk die zijn schoonheid in alle seizoenen laat zien.Het is een snelgroeiende berk met rechtopgaande hoofdtak. Mooie smalblijvende piramidale groeiwijze. Hoogte 10-15 m. Het blad is driehoekig tot ruitvormig, glanzend fris groen en later in de herfst prachtig goudgeel. Deze berk stelt weinig eisen aan de omgeving. De Betula pendula ‘Zwitsers Glorie’ is zeer geschikt als laan- en parkboom.

1149
Metasequoia glyptostroboides

Bladverliezende conifeer die een uiteindelijke hoogte bereikt van 25-30 m. Groeit snel en vormt een kegelvormige kroon. Lichtgroene naalden die in de herfst bruin kleuren.

1150
Prunus avium 'Plena'

Rijkbloeiende Prunus met witte bloemen in begin mei. In de herfst verkleurt hij oranje-geel. Deze variëteit wordt vaker gebruikt als laan- en straatboom dan de de soort.

1180
Acer platanoides 'Globosum'

Bolesdoorn/Kogelesdoorn met een zeer dichte kroon. Hoogte zo'n 3,5 tot 6 m, ahankelijk van op welke hoogte er veredeld is. De bolesdoorn kan een best brede kroon vormen. Bloeit voor de bladontwikkeling in tuilen met geel groene bloemen. In de herfst verkleurt het blad geel.

1181
Fagus sylvatica 'Bornyensis'

Een groenbladige treurbeuk. Wijkt af van de Fagus sylvatica 'Pendula' door de asymmetrische habitat. Hoogte 15-20 meter. Zeer markante boom, zeker met zijn wintersilhouet.

1182
Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'

Smaller dan smal!

Deze nieuwe cultivar van de Amberboom is één van de smalste zuilbomen tot nu toe. Het hele jaar rond heeft de ‘Slender Silhouette’ sierwaarde. In de lente is het blad frisgroen, in de zomer heeft de Amberboom diepgroen glanzend blad. In de herfst verkleurt het stervormige blad naar geel-rood, echter niet op kalkhoudende of zuurdere gronden. Op latere leeftijd krijgt de boom mooie kurklijsten. Het liefst op goed doorlatende grond, in de volle zon. Uiteindelijk hoogte 18-20 meter, volle breedte 2 meter.

1215
Quercus cerris 'Marvellous'

De Quercus cerris 'Marvellous' is een ‘half’ groenblijvende moseik, Turkse eik uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De boom is een Nederlandse selectie en komt van nature voor in Zuidwest-Azië en het zuiden en midden van Europa. Het is een prachtige parkboom en zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen. Deze 'wintergroene' moseik houdt zijn blad tot aan de eerste echte strenge nachtvorst en soms nog wel langer. De Quercus cerris 'Marvellous' wordt vaak geplant voor de sier en schaduw.

In de jeugdfase is de Quercus cerris 'Marvellous' smal, later breed uitgroeiend. De moseik heeft een mooie vorm door de brede kegelvormige kroon met doorgaande hoofdtak. De boom kan 15 tot 20 meter hoog worden. Het blad loopt eerst lichtgroen uit en kleurt later glanzend donkergroen aan de bovenzijde en grijsgroen aan de onderzijde. De bladeren variëren sterk in grootte en vorm; ze zijn 6-12 cm lang, soms diep gelobd tot scherp getand. In de herfst verkleurt het blad naar geel/bruin. De twijgen blijven lang groen en zijn windvast.

De Quercus cerris 'Marvellous' is een gezonde boom, vrij van ziekten en plagen. Deze aparte boom is winterhard en heeft nooit last van meeldauw. De moseik stelt vrij lage bodemeisen; een voedselrijke, droge tot vochthoudende 'gemiddelde' bodem is wenselijk. Dus niet te zware of lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad. De boom verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zelfs gesloten wegdek. Udenhout is trots op deze licentie!

Quercus cerris 'Marvellous' is een zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen, maar ook uitermate geschikt als solitaire boom.

1220
Pterocarya fraxinifolia

Gewone of Kaukasische vleugelnoot, mooie solitaire boom. Tamelijk snel groeiend, bereikt een hoogte tussen de 15 en 20 meter. De kroon is breed spreidend en zwaar. Het blad is oneven geveerd. In 6 maanden tijd rijpen de vruchtkatjes. Ze worden dan 20-40 cm lang, waardoor ze goed opvallen aan de boom. Een aantrekkelijk beeld!

De vleugelnoot staat het liefst op vochtige vruchtbare gronden.

1226
Prunus serrulata 'Kanzan'

De Japanse sierkers is een sterke groeier met breed-vaasvormige kroon. Mooie dichte bundels met dubbele roze bloemen in april-mei. Kondigt met zijn uitbundige bloei de lente aan. Het blad loopt bronskleurig uit en dat is tegelijkertijd met de bloemontwikkeling. Vaak aangeplant in parken, plantsoenen en als straat- en laanbomen. Zeer waardevol en sterk.

1227
Parrotia persica 'Vanessa'

De Parrotia persica ‘Vanessa’ is een prachtige boom, maar wordt helaas te weinig toegepast. Waarom? Is deze solitair u nog onbekend? Dat verdient hij zeker niet! Welke boom bloeit er zo vroeg in het seizoen en zo apart? Welke boom heeft zulke mooie diverse herfstverkleuringen? Welke boom heeft zo’n mooie stam? Welke boom is vrij van ziektes? De Parrotia persica ‘Vanessa’ heeft het allemaal.

De Parrotia persica ‘Vanessa’ kan maximaal 10-11 meter hoog en 5 m breed worden. Deze boom met ovale kroon, groeit meer opgaand met een betere doorgaande harttak.

De grootste sierwaarde van de Parrotia is zijn herfstverkleuring en de afschilferende bast. De herfstverkleuring begint al heel vroeg en verloopt van het lichtgeel naar oranje, scharlakenrood tot diep rood bruin. Het Indian Summer gevoel komt prettig naar boven.

De Parrotia is zeer geschikt voor plantsoenen, parken en brede groenstroken en geeft de leefomgeving een eigentijdse uitstraling.

Met de Parrotia persica ‘Vanessa’ plant u een karakteristieke, kleurrijke boom die zich net even anders gedraagt dan andere bomen.

1228
Parrotia persica 'Columella'

Deze Parrotia is de smalste onder zijn soort, speciaal voor straten en lanen in stedelijk gebied.

De grootste sierwaarde van de Parrotia is zijn herfstverkleuring en de afschilferende bast. De herfstverkleuring begint al heel vroeg en verloopt van lichtgeel naar oranje, scharlakenrood tot diep rood bruin. Het Indian Summer gevoel komt prettig naar boven. De bloei is zeer vroeg, eind februari-maart, met bolvormige rode bloemen. De Parrotia is zeer geschikt voor plantsoenen, parken en groenstroken.

Met zijn fantastische herfstverkleuring en vorm is de Parrotia persica 'Columella' een echte eye-catcher voor het openbaar groen.

1230
Acer x freemanii 'Jeffersred'

Deze Acer is een kruising van Acer rubrum en Acer saccharinum. Karakteristiek door zijn opgaande vorm en door zijn schitterend felrode herfstverkleuring. Goed droogteresistent.

1236
Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Deze doornloze Gleditsia triacanthos 'Sunburst' groeit minder krachtig dat de soort. Het wordt een matig grote boom, tussen de 5 en 10 meter hoogte. De kroon is breed-piramidaal en met een mooie open habitus (transparant). Het nieuwe blad en het 2e lot is goudgeel, later geelgroen. Geen karakteristieke peulvruchten. Herfstverkleuring is goudgeel.

De 'Sunburst' is een schitterende parkboom, deels ook laanboom op groenbermen en op windbeschutte plaatsen.

1237
Quercus robur 'Fastigiata Koster'

De Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een van de betere zuilvormige eiken. In tegenstelling tot 'Fastigiata' valt deze soort niet uiteen. De sterk opgaande takken zorgen voor een smal-kegelvorige kroon, breedte tussen 3 en 5 meter. Ideaal voor stedelijk gebied waar weinig ruimte is.

1250
Amelanchier arborea 'Robin Hill'

Deze Amerikaanse selectie van het Krentenboompje heeft een smalle opgaande kroon en blijft klein. De uiteindeiljke hoogte ligt tussen de 5 en 10 meter. De bloei is zeer rijk in maart-april met witte bloemen. In het najaar bessen en een schitterende herfstverkleuring. De bladeren kleuren dan van geel-oranje naar rood.

1251
Tilia mongolica 'Buda'

De Tilia mongolica ‘Buda’ is een nieuwe variëteit van de Mongoolse linde. Deze linde is uitermate geschikt als laan- en straatboom. Ook is de boom uitermate geschikt als leiboom. Het is een selectie van de universiteit van Budapest, Hongarije en Boomkwekerij Udenhout bracht deze ‘Linde van de toekomst’ onlangs naar Nederland. De Mongoolse linde is een zeer gezonde boom.

Deze linde is ongevoelig voor bladluis waardoor deze 100% druipvrij is; geen overlast van honingdauw, een zoete plakkerige stof die door luizen afgescheiden wordt. De Tilia mongolica 'Buda' is een erg sierlijk groeiende linde. Deze boom vormt een piramidale kroon met sierlijke dunne afhangende bruinrode twijgen. Het blad is mooi grof getand, dit samen met de gezonde glanzende frisse donkergroene kleur geeft de boom een mooi sierlijk aanzien. In de herfst kunt u ook nog eens genieten van een mooie gele herfstkleur.

De Tilia mongolica 'Buda' heeft alleen maar positieve eigenschappen, druipvrij, en is het aanplanten meer dan waard!

1267
Sorbus aucuparia

Bekende lijsterbes uit het landschap, met schuin opgaande takken. Op oudere leeftijd bredere, meer ronde kroon, met door de rijke vruchtdracht overhangende twijgen. Hoogte 10-15 m. Geveerd blad, dofgroen, met oranjerode herfsttint.

In mei sterk geurende crème tot vuilwitte bloemen. Vruchten in rijke, hangende tuilen, warm oranjerood (vogelvoer!). De Gewone lijsterbes is redelijk bestand tegen stof, rook en uitlaatgassen. Stelt weinig eisen aan de bodem. Als vulhout en in struwelen. Op jongere leeftijd schaduw verdragend. De tot bomen uitgegroeide individuen zijn wél licht minnend, mede ook vanwege de rijke vruchtdracht. In het algemeen nogal vormvariabel. Als parkboom in groepen voor bosparken e.d.. Voor het overige wordt de soort landschappelijk aangetroffen en gebruikt, ook in de bosbouw als onderbeplanting en in singels.

1272
Liquidambar styraciflua

Oorspronkelijk uit oostelijk deel van Noord-Amerika, waar de amberboom tot 25 meter hoog kan worden. Hier bereikt de boom een hoogte tussen de 15 en 20 meter.

Aanvankelijk is de amberboom vrij smal, later ontwikkelt de boom een bredere kroon. Recht doorgaande stam met diep gegroefde schors. Takken en twijgen met kurkachtige schorslijsten bezet. Het blad is handdelig, gelijkend op spitgelobd esdoornblad, 10-15 cm groot. De herfstverkleuring is glanzend diepgroen, prachtige rode tot bijna zwarte en gele herfstkleur.

Vraagt om een warme, zonnige standplaats, beschut tegen koude wind. Goed doorlatende grond, vruchtbare zand-/leemgrond, vochthoudend maar niet te nat. Geen kalk.

Mooie parkboom met schitterende herfstverkleuring, kan ook als laanboom op brede groenbermen in beschutte lanen.

1273
Tilia tomentosa 'Varsaviensis'

Deze linde krijgt een hoogte van zo'n 20 meter hoog, breedte 6 tot 9 meter. Lijkt op Tilia tomentosa bij het uitlopen door zijn grijsgroen blad, verkleurt daarna naar groen.

Is zeer goed bestand tegen droogte en het stadsklimaat.

Een prachtige supergezonde linde, met weinig tot geen last van luis.

1275
Quercus robur 'Regal Prince'

Deze eik is een kruising tussen Quercus robur 'Fastigiata' en Quercus bicolor. Zuilvormig tot smal ovaal groeiend. Hoogte 15 meter, breedte 6 meter. Donkergroene glanzende bladeren met grijsviltige onderzijde. Gele herfstverkleuring, later bruin, blad blijft lang in verdroogde toestand hangen. Meeldauwresistent.

Quercus robur 'Regal Prince' is ideaal voor smalle straten en kleine tuinen.

1283
Quercus palustris 'Green Pillar'

De Quercus palustris 'Green Pillar' is uitermate geschikt als laanboom, met name in smalle straten door zijn zeer slanke habitus. Deze zuilvorm groeit zeer uniform en de takken zakken niet uit. Uiteindelijk wordt deze zuilboom 3 meter breed en 12-18 meter hoog. Het donkergroene glanzende blad verkleurd diep rood in de herfst, prachtig om accenten aan te brengen in de openbare ruimte.

De ‘Green Pillar’ gedijt het best op vochtige, goed doorlatende licht-zure grond, maar is niet geschikt voor kleigrond. Hij is goed bestand tegen luchtvervuiling, het is een snelle groeier die op de juiste locatie makkelijk 300 jaar oud kan worden.

Quercus palustris 'Green Pillar' is gezonde boom met veel sierwaarde, die in de smalste straten goed tot zijn recht komt.

1285
Cercidiphyllum japonicum

De herfstkleur, het hartvormig blad en de gegroefde bast zijn de belangrijkste sierwaarden van de katsurabooom. De blaadjes lopen bronsrood uit, later dofgroen met blauwgroene onderzijde. Opvallend zijn de koraalrode bladstelen. Het uitlopende blad is gevoelig voor late nachtvorst maar herstelt zich goed.

In de herfst verkleuren de bladeren geel naar oranje-rood, waarbij de spitse karmijnrode knoppen mooi afsteken. De bloemen zijn klein en onopvallend. Een bijzondere eigenschap van de Cercidiphyllum japonicum is dat hij geurt bij het uitlopen van het blad én als het blad is afgevallen. In Duitsland heet onze hartjesboom dan ook 'Kuchenbaum'.

Cercidiphyllum japonicum heeft een ronde tot ovale kroon met veel schuin opwaarts groeiende hooftakken met afstaande, licht afhangende zijtakken en kale roodbruine twijgen. De groeiwijze kan variëren door de genetische variatie die er altijd bestaat bij zaailigen. Deze soort is goed windbestendig en is niet gevoelig voor de belangrijkste ziekten en plagen. Het wortelstelsel bestaat uit een penwortel met een groot aantal vlakke fijne wortels. De Cercidiphyllum is goed te gebruiken als laan- en parkboom en vraagt een voedselrijk en niet te droge humeuze (zand) grond. Als laanboom zal deze een maximale hoogte halen van 10-12 meter.

1287
Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

Een Engelse piramidaal groeiende selectie van de amberboom die goed groeit in het koude en natte Noordwest-Europese klimaat. De Worplesdon bereikt een hoogte van 12 tot 15 meter, breedte maximaal 6 meter. De herfstverkleuring is zeer opvallend. De bladeren kleuren van oranjerood naar purper. In tegenstelling tot de soort heeft de Worplesdon een gladde bast. Kan als parkboom en laanboom toegepast worden. Sterker dan de soort.

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een exclusieve laanboom, klimaatbestendig, en met een schitterende herfstverkleuring.

1294
Prunus sargentii 'Charles Sargent'

Boom van 8-10 meter hoog. De kroon is rond tot afgeplat. Stam met mooie, glimmende, kastanjebruine bast. Het blad begint bronskleurig rood, kleurt in de zomer groen en in de herfst schitterend oranjerood. De bloei begint in april, vóór het uitlopen van het blad. De bloemen zijn lichtroze, 30-35mm, 2-4 bijeen. Bloeit zeer rijk, zo'n drie weken lang en verbleekt nauwelijks. De kleine vruchtjes zijn donkerrood. Prunus sargentii 'Charles Sargent' is een boom voor in parken, lanen en straten.

1298
Platanus orientalis var. cuneata

Oosterse plataan met meestal 3-lobbig, diep ingesneden blad, waarvan de smalle bladlobben iets gegolfd zijn. De grijze bast bladdert af, waardoor de geelgroene stam zichtbaar is. Na de bloei in mei volgen sierlijke vruchten die tot in de winter blijven hangen. De hoogte van deze plataan is 25 tot 30 meter. Overwegend een parkboom.

1303
Acer rubrum 'New World'

Deze selectie is afkomstig uit het Amerikaans Nationaal Arboretum. De Acer rubrum 'New World' vormt een ovaalopgaande kroon van 13-15 meter hoog. In maart verschijnen de rode bloemen. De esdoorn heeft donkergroen blad en verkleurt in de herfst naar (fel)oranje. Goede laanboom voor stedelijke omgeving, groeit goed op natte en ook op zware gronden en is zeer winterhard.

1313
Cornus kousa 'Milky Way'

Een mooie zeer rijkelijk bloeiende kornoelje. De witte roomwitte bloemen sieren de struik in juni. De vrucht die daarop volgt is een op een aardbei gelijkende rode schijnvrucht. De Cornus kousa 'Milky Way' groeit uit tot een grote struik of een kleine boom.

1349
Zelkova serrata 'Urban Ruby'

Amerikaanse selectie met vaasvormige kroon, 10-12 meter hoog en 5-6 meter breed. Het blad is lang eivormig met stomptandig gezaage bladrand. Loopt paars uit en wordt daarna donkergroen. Fraaie herfstkleuren, roestrood tot bruingeel.

De soort heeft in de regel een te laag en breed speidende kroon, waardoor het niet handig is om langs rijwegen te planten. Zelkova serrata 'Urban Ruby' is door zijn vaasvormige kroon en het kleinere formaat juist wel geschikt als laan- en straatboom.

1350
Magnolia x loebneri 'Merrill'

Een selectie uit het ' Arnold Arboretum' in de VS van de hybride van Magnolia kobus x Magnolia stellata. Vormt als regel een meerstammige boom met een breed eironde kroon van circa 7 meter hoog tot 7,5 meter breed. De zuiver witte bloemen hebben twaalf forse kroonbladeren van 6-7 cm lang en 2-3 cm breed, de grootste bloemen binnen het Magnolia x loebneri sortiment. Rijk bloeiend. Bloeit vroeg, ongeveer tegelijk met Magnolia stellata van begin april tot eind april. Gebruik als laan- en straatboom. Minder gevoelig voor late nachtvorst.

1352
Acer freemanii 'Armstrong Two'

‘Armstrong Two’ is een hybride van Acer rubrum en Acer saccharinum. Van beide ouders hebben ze de positieve eigenschappen gecombineerd; de goede groeikracht van Acer saccharinum en de prachtige uitbundige herfstverkleuring van de Acer rubrum. Esdoorns worden vaak gekozen vanwege hun sierlijke loof, waarbij de herfstkleur van de ‘Armstrong Two’ zeer opvallend is.

Acer freemanii ‘Armstrong Two’ is een verbetering van Acer freemanii ‘Armstrong’. Deze snelgroeiende cultivar blijft nog smaller en vormt uiteindelijk een redelijk dun vertakte, opgaande, zuilvormige kroon. Het blad is lichtgroen, de onderzijde iets wat blauwig getint. De herfstkleur is oranje-rood, die nog intenser is na warme zomers wanneer er nog meer bladsuikers zijn ontwikkeld. De bloei is in rode bloemtuilen in maart-april. Deze cultivar vormt geen vruchten/zaden. De vermeerdering vindt plaats door middel van stekken, wegens uitgestelde onverenigbaarheid bij de geënte exemplaren.

De uiteindelijke hoogte is 12-14 meter, met een smalle kroon tot 3,5 meter breed. Acer freemanii ‘Armstrong Two’ wortelt breed en oppervlakkig. De boom verdraagt de verharding zeer goed, maar houdt van niet te kalkrijke gronden. Alhoewel goed windbestendig, kan deze cultivar minder goed tegen zeewind. Deze eigenschappen maken het een prima laan- en straatboom voor de smalle straatprofielen.

Geen resultaten gevonden