Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'

Smalle kronen
Smalle straatjes en laantjes
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
18m - 20m
Breedte:
2m - 3m
Sierwaarde:
blad, herfstkleur, stam, vorm / habitus
Herfstkleur:

Geel-rood

Grondsoort:
Goed doorlatende grond

Daar waar het plaatsen van een boom in de openbare ruimte tot nu toe onmogelijk was, staat nu de Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’. Deze nieuwe cultivar van Liquidambar styraciflua, de amberboom, is één van de smalste zuilbomen tot nu toe. Deze variëteit kreeg in Amerika al een gouden medaille in 2010 van de Pennsylvania Horticultural Society.

De Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ heeft jaarrond sierwaarde, in de lente en zomer diepgroen, glanzend stervormig blad, wat in de herfst verkleurt naar geel-rood. De mooiste herfstverkleuring ontstaat op niet kalkhoudende en zuurdere gronden. Op latere leeftijd krijgt de boom mooie kurklijsten wat in de winter weer zijn sierwaarde heeft. Het grote stervormige blad geeft de slanke amberboom body.

Deze soort groeit het beste op goed doorlatende grond, het liefst in de volle zon. De boom vormt minder zaden wat weinig overlast geeft in de openbare ruimte. In Nederland kan de boom 30-60 cm per jaar groeien en haalt een uiteindelijke hoogte van 18-20 meter, de volle breedte bedraagt maximaal 2 meter. De Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ is afkomstig uit lage, vochtige bossen en kustvlakten van de oostelijke helft van Noord-Amerika, ten zuiden van New England. De moederboom is 20 meter hoog en nog geen 2 meter breed.

De Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' is één van de smalste zuilbomen tot nu toe