Malus hupehensis 'Arie Mauritz'

Ronde of ei-vormige kroon
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
6m - 8m
Breedte:
4m - 6m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
bloem
Bloeitijd en bloemkleur:
Mei
Herfstkleur:
Oranje
Verdraagt:
wind, zeewind

Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ is als beste sierappel naar voren gekomen uit de cultuurwaarde onderzoek van PPO Lisse en NAK tuinbouw in 2012. De sierappel combineert een goede groeikracht, met gezondheid en een goede kroonopbouw. Jan P. Mauritz heeft deze CV geïntroduceerd en vernoemd naar zijn vader.

De goede groeikracht is merkbaar in zowel de lengte als in stamdikte. Op jonge leeftijd heeft de Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ een sterk opgaande groeiwijze, met een piramidale volle en regelmatige kroon. Later ontwikkelt de kroon zich meer breed eirond. De stam heeft een ruwe schors met lengtescheuren, waarbij brokken afbreken. Dat levert een mooi kleurenspel op. De soort komt van oorsprong uit China, daar wordt de boom tot wel 12 meter hoog en breed. Hier blijft hij wel een maatje kleiner, tot 6-8 meter hoog.

Bij het uitlopen van het blad is het eerst roodachtig, daarna verkleurt het naar zachtglanzend middengroen blad. Het blad is eivormig, langwerpig met een scherp gezaagde bladrand. In de herfst verkleurt het blad oranje. De lichtroze bloemknoppen openen half mei. De grote witte bloemen bezitten vijf ovaalronde kroonbladeren. De appeltjes zijn groter en talrijker bij de Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ dan bij de soort. Ze verkleuren naar prachtig glanzend rood, hangend aan een lange steel. De appeltjes blijven tot lang in de winter hangen.

Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ is vrij makkelijk qua standplaats. Het liefste op voedzaam, humusrijke en goed doorlatende bodem, niet te nat. Hij verdraagt verharding en dus goed toepasbaar in openbare ruimte. Deze selectie is ook toe te passen in kustgebieden, hij verdraagt zoute zeewind prima.

Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ is vrij van schurft, meeldauw, bloeden bladluis en zeer winterhard.