Malus 'Madonna'

Smalle kronen
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
5m - 6m
Breedte:
3m - 4m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
bloem, vruchten
Bloeitijd en bloemkleur:

April/mei

Herfstkleur:

Geel

Grondsoort:
Goed doorlatend, licht zuur

Malus; fruitbomen die gerekend mogen worden tot de beste en mooiste sierappels. Ze stelen twee keer per jaar de show. In het voorjaar met prachtige bloesem en in het najaar met de rode glanzende vruchten. Malus ‘Madonna’ is een dubbelbloemige witte sierappel. Deze Amerikaanse cultivar uit 1987 is ook bekend onder de naam Malus ‘Mazam’.

In de jeugdfase heeft de Malus ‘Madonna’ een smalle kroon, later iets breder opgaand. De uiteindelijke hoogte is 5-6 meter met een breedte tot 3,5 meter. De boom loopt bronsgroen uit en kleurt later donkergroen. Malus ‘Madonna’ bloeit zeer vroeg in april-mei en is rijk aan grote, dubbele, witte bloemen die zich langzaam openen en langer aanblijven dan bij de meeste sierappels. De bloemen ruiken heerlijk en benadrukken de vrouwelijkheid. De vruchten zijn 12-13 mm, glanzend met rode blos en blijven tot ver in de winter aan de boom hangen. Malus ‘Madonna’ is zeer gezond en ziekte resistent en vraagt een plekje op goed doorlatende en licht zurige grond in de volle zon.

Malus ‘Madonna’ is een mooie, winterharde sierappel voor plantsoenen en tuinen. Ook als straatboompje geschikt op open groenbermen op beschutte, zonnige plaatsen, indien in de jeugdfase de laagste takken tijdig worden opgekroond.

Malus ‘Madonna’ is een mooie, winterharde sierappel voor plantsoenen en tuinen.