Parrotia persica 'Columella'

Ronde of ei-vormige kroon
Smalle straatjes en laantjes
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
7m - 8m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
herfstkleur, stam, vorm / habitus
Bloeitijd en bloemkleur:

februari - maart

Herfstkleur:

geel-oranje-dieprood

De Parrotia persica ‘Columnella’ is in 2005 geselecteerd door Boomkwekerij Pasquali (Italië). Van nature groeit Perzisch ijzerhout, zoals de Parrotia in het Nederlands heet, als een struikachtige brede boom, met meerdere zwaardere hoofdtakken. Deze selectie heeft een smalle opgaande ovale kroon en blijft kleiner dan de soort, met een uiteindelijke hoogte van 7 tot 8 meter. De kroon is meer gesloten dan de ‘Vanessa’.

Het blad is omgekeerd eirond, in de zomer diepgroen en glanzend. In het voorjaar loopt het blad rood-gerand uit. Het is niet verrassend dat de bladvorm vergelijkbaar is met toverhazelaar (Hamamelis), omdat het ook deel uitmaakt van de Hamamelidaceae-familie.

De kleine, rode, bolvormige bloemetjes bloeien eind februari-maart op het naakte hout. Onbewust kan de bloei je ontgaan, maar wanneer je er op let is het fantastisch om te zien. Ook de bloemen lijken op de hazelaar.

In de herfst daarentegen kun je niet om de Parrotia persica ‘Columnella’ heen. De prachtige herfstverkleuring is opvallend, het verloopt van geel naar scharlakenrood. De kleurovergang is goed te zien op het blad.

Parrotia persica ‘Columnella’ is zeer geschikt voor smalle straten, plantsoenen en parken en heeft het hele jaar door sierwaarde. We hebben nog nooit een ziekte- of insectenprobleem met Parrotia gezien en de literatuur suggereert dat het een ongediertevrije boom is. Een zeer reine en supergezonde boom. Een mooie toevoeging voor het openbaar groen!

Met zijn fantastische herfstverkleuring en vorm is de Parrotia persica 'Columella' een echte eye-catcher voor het openbaar groen.