x Sycoparrotia semidecidua 'Prins Claus'

Smalle kronen
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
8m - 9m
Breedte:
2m - 4m
Sierwaarde:
blad, herfstkleur, vorm / habitus
Bloeitijd:

februari/maart

Herfstkleur:

Geel-oranje-rood

Verdraagt:
luchtverontreiniging
Grondsoort:
Vochthoudend met goed doorlatend profiel

Deze kruising van de Sycopis sinensis en Parrotia persica heeft geleid tot een bijzondere boom, met gezond groen blad dat blijft hangen tot in het vroege voorjaar. De Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’ is een verrassende toevoeging voor het openbaar groen.

De koninklijke naam is te danken aan Piet van der Bom, die indertijd een stekje van de Sycoparrotia mee nam vanuit Amerika. De cultivar bleek geen snelle groeier, maar wel een supergezond boom, geen last van ziekte of insectenvraat.

Beide ouders zijn familie van de toverhazelaarachtigen (Hamamelidaceae). Geen wonder dat er vergelijkingen zijn met de toverhazelaar, zoals de bloem en het blad. De bloem verschijnt op het moment dat de Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’ zijn blad laat vallen, dat is in februari/maart. Op het naakte hout bloeien rode bloemetjes van 1 cm. Na de bloei verschijnt langzaam het glanzend leerachtig groen blad. Het blad blijft hangen tot aan de volgende bloei, vroeg in het voorjaar. In het najaar verkleuren ze mooi naar het geel oranje rode.

Deze zeer winterharde boom is een super gezonde boom, die een uiteindelijke hoogte bereikt van zo’n 8 meter en breedte van 2-4. De boom groeit niet heel erg hard. Net als de Parrotia heeft de Sycoparrotia een compacte celstructuur, waardoor deze wel ijzersterk is. Kleinere maten zijn dus al beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Het liefst heeft de Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’ een vochthoudende bodem met goed doorlatend profiel. Verder is verharding geen probleem en verdraagt hij luchtverontreiniging. In de beginjaren is extra aandacht voor snoeien wel belangrijk, omdat het van nature een struikvormer is.

De Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’ is een verrassende toevoeging voor het openbaar groen!