Tilia tomentosa 'Varsaviensis'

Smalle kronen
Brede straten en lanen
Kustgebied
Industrie gebied
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
18m - 20m
Breedte:
8m - 9m
Transparantie kroon:
gesloten
Bloeitijd:
Juli
Herfstkleur:
Geel
Verdraagt:
luchtverontreiniging, droogte, wind
Grondsoort:
Leemhoudend, voedzaam

Deze selectie van de Zilverlinde, een Poolse selectie uit Warschau, heeft alle goede eigenschappen overgenomen van de soort; zeer windvast, vorstresistent, en praktisch
vrij van bladaantastingen. De Tilia tomentosa 'Varsaviensis' kan zeer goed tegen luchtvervuiling, kan tegen droogte en blijft lang groen, waarna een mooie gele herfstkleur verschijnt. De boom biedt beschutting voor vogels en is een drachtplant voor vele insecten.

Het blad is bij het uitlopen grijsachtig groen, zoals bij Tilia tomentosa. Later verkleurt het blad naar groen. Dit in tegenstelling tot de gewone tomentosa, die blijft meer grijsachtig groen. De herfstverkleuring van deze linde is prachtig, van lichtgeel tot donkergeel. In juli bloeien de gele bloemen in hangende tuilen. De Tilia tomentosa ‘Varsaviensis’ is een boom die in de jeugd wat gedrongen groeit. Beetje bijenkorf vorm, compact, smal en gedrongen. Uiteindelijk zal hij zeker de breedte zo’n 8 tot 9 meter halen en mede daardoor goed toepasbaar in stedelijk gebied. Qua hoogte bereikt deze selectie rond de 20 meter. De kroon is halfopen/dicht. De boom groeit op vrijwel iedere grond, met voorkeur voor leemhoudende, voedzame zandgrond.

Helaas weinig bekend en dus te weinig toegepast, maar het is een echte aanrader. De supergezonde Tilia tomentosa 'Varsaviensis' is zeer goed bestand tegen droogte en het stadsklimaat, heeft alle goede eigenschappen van de soort. En vrijwel geen druip.

Tilia tomentosa 'Varsaviensis' is aanrader voor in het stedelijk gebied; de boom is zeer goed bestand tegen droogte en heeft vrijwel geen druip!