5 klimaatbomen

De juiste boom op de juiste plaats blijft belangrijk.

Klimaatbomen, klimaatbestendige bomen, klimaatrobuuste bomen? Vaak liggen soort en standplaatsinrichting aan de basis van veel problemen en niet het klimaat. De juiste boom op de juiste plaats is meer dan ooit de te gebruiken slogan. Doen we dit goed dan zijn vrijwel alle bomen klimaatrobuust. Boomkwekerij Udenhout selecteerde een aantal soorten die nauwelijks ziekten of aantastingen kennen.

Zoals de Hippophae salicifolia ‘Robert’; deze karakteristieke boom verdraagt hitte zeer goed en heeft geen moeite met (zee)wind. Door zijn grillige vorm toepasbaar in de bredere straten.
Voor de Nyssa sylvatica ‘Wildfire', is droogte geen probleem, evenals een nattere standplaats. Vraagt om een mooie plek in een park of brede groenstrook.
De gezonde Quercus cerris ‘Marvellous’ stelt weinig bodemeisen en kan prima langs straten geplant worden. Het blad blijft lang aan de boom hangen.
Vervolgens de rijkelijk bloeiende honingboom, Styphnolobium japonicum. Op een zonnige beschutte plek is dit een prachtige boom.
Tot slot de Mongoolse linde Tilia mongolica ‘Buda’, deze sierlijk groeiende linde is niet gevoelig voor bladluis en is dus druipvrij.

Op 22 en 23 september is er weer de Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht. U bent van harte uitgenodigd om verder te praten over klimaatbomen!

Delen op social media: