Groene aankleding van moskee in Tsjetsjenië uit Udenhout

Boomkwekerij Udenhout leverde de bomen, meerstammigen en overige beplanting

In Tsjetsjenië is na 7 jaar bouwen de grootste moskee van Europa onthuld. De moskee is twee keer zo groot als de Blauwe Moskee in Istanboel en er is plaats voor 30.000 mensen. Het buitenterrein is prachtig aangelegd met fonteinen en veel groen, waaronder bomen en meerstammigen.

Het merendeel van de beplanting voor dit gigantisch project heeft Boomkwekerij Udenhout mogen leveren. Dat ging niet zomaar. Zo’n 5 jaar geleden kwam de eerste offerteaanvraag binnen. Naar aanleiding van de offerte is de architect en het team langs geweest om te komen kijken naar de kwekerij en de kwaliteit van de bomen. Uiteindelijk viel de keuze op Boomkwekerij Udenhout.

Een lange adem was nodig; het project liep vertraging op door onder andere het marmer wat niet op tijd aangeleverd kon worden. Afgelopen najaar zijn dan eindelijk de bomen, meerstammigen en de rest van het groen in volle vrachtwagens naar Tsjetsjenië gegaan.

In totaal zijn er zo’n 1.900 bomen geleverd, voornamelijk in de maat 20-30. Grootste partij waren de lindes, 700 stuks bestaande uit Tilia cordata ‘Greenspire’ en Tilia cordata ‘Rancho’. De esdoorns hebben ook een groot aandeel, 500 stuks met voornamelijk Acer platanoides ‘Emerald Queen’. Dan is er nog een partij eiken (Quercus rubra en Quercus palustris), berken (Betula pendula ‘Zwitsers Glorie’ en Betula utilis ‘Doorenbos’) en sierperen (Pyrus communis ‘Beech Hill’) naartoe gegaan.

Daarnaast zijn er zo’n 150 meerstammigen en solitairen geleverd; krenteboompjes (Amelanchier lamarckii), veel sierappels (o.a. Malus Evereste’ en ‘Brouwers Beauty’), sierkersen (o.a. Prunus sub. ‘Autumnalis Rosea’ en ser. ‘Kanzan’) en magnolia’s (o.a. Magnolia ‘Galaxy’ en ‘Yellow River’).

Beelden: PressTV, Europe largest mosque Russia Chechnya
Zie meer over dit project op de projectpagina: Moskee, Tsjetsjenië

Delen op social media: