Abdij van Moyenmoutier

Zes hectaren tuin rond de abdij van Moyenmoutier

Fabrieksgebouwen rondom een wolspinnerij ontnamen elk zicht op de prachtige abdij. Het verwijderen van deze industriele gebouwen en de herinrichting van de tuinen van maar liefst 6 hectaren maken van het klooster weer een te bewonderen parel uit de barokperiode.

Klooster in het midden
De naam Moyenmoutier betekent ‘klooster in het midden’. Het was geplaatst als onderdeel van een kruis van kloosters en wordt gezien als een van de fraaiste religieuze bouwwerken uit de barokperiode in de Vogezen, met een oorsprong in het jaar 671.

Textielindustrie en fabrieksgebouwen
Tot de 18e eeuw functioneerde het als abdij. Ten tijde van de Franse Revolutie zijn de gebouwen als nationaal bezit verkocht aan textielindustrieelen en in gebruik genomen als wolspinnerij. Er werden meerdere fabrieksgebouwen toegevoegd die het zicht op de abdij ontnamen. Rond het jaar 2000 was het gebied nog een troosteloos verlaten industrieterrein. Inmiddels is de abdij is de oude glorie hersteld.

Het project van de herinrichting van de tuinen van de abdij van Moyenmoutier omvat een gebied van 6 hectaren.

De maliebaan retour
De realisatie van het project lag in handen van het bedrijf Baradel. Zij kozen voor een maliebaan van de zomers zoetgeurende Tilia tomentosa. ‘Malie’ is het 16e eeuws balspel dat veel wegheeft van golf, maar gespeeld wordt met een laag gehouden bal. Het was een aanzien gevend gebruik aan het Franse hof op een statige lange door bomenrijen geflankeerde maliebaan.

Verbindingen door eikenlanen
De Quercus palustris is gebruikt voor verscheidene verbindingslanen. Op het voorplein van de abdij is gekozen voor de aanplant van de statige wintergroene Ilex aquipernyi 'Dragon Lady’. Een mooi donkergroene besdragende hulst met een klein, iets gedraaid, sterk puntig en gestekeld blad.

Boomkwekerij Udenhout heeft de diverse aanplant voor dit monumentale project in de Vogezen geleverd.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: