Akkerweg, Moergestel

Zieke essen vervangen door Quercus cerris 'Marvellous'

Al zo’n 5 jaar staan in Moergestel langs de Akkerweg een mooie selectie van de moseik, namelijk de Quercus cerris ‘Marvellous’. Boomkwekerij Udenhout heeft deze bomen geadviseerd en geleverd.

Voorheen stonden er essen. Helaas waren de bomen aangetast door essentaksterfte en moesten ze geveld worden. De essentaksterfte is een schimmelziekte die de essen aantast en waarvan ze niet meer herstellen. Dit kan gevaarlijke situatie opleveren, vooral langs een openbare weg.

Gemeente Oisterwijk, waarbij Moergestel onder valt, heeft in samenspraak met onze collega Thomas de Ruiter gekozen voor de Quercus cerris ‘Marvellous’. Deze selectie van de moseik is een sterke gezonde boom die zijn blad lang vast houdt. Hij vormt een goede doorgaande harttak én tolereert droogte. Daarbij zijn wij licentiehouder van deze mooie boom.

In de winter van 2017-2018 zijn de bomen geplant. Het gaat om 84 stuks in de omtrekmaat van 18-20 cm. In de tussentijd is er maar één boom vervangen. Het gemiddelde inboetpercentage is zo’n 5-10 % en daarmee is dit project ruim onder dat percentage gebleven. De Quercus cerris ‘Marvellous’ staan er marvellous bij en kunnen er nog jaren tegenaan!

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: