Gerechtsgebouw, Breda

Gerechtsgebouw Breda met prachtig dakpark

In september 2018 opende koning Willem Alexander het nieuwe gerechtsgebouw voor Zeeland en West-Brabant in Breda. Het eigentijds gebouw markeert de Spoorzone. Op het dak van de parkeergarage ligt een openbaar park van 6.000 m2. Dit is het begin van een langgerekt park, het Spoorpark. Op het voorplein is een fontein gerealiseerd met een iconisch kunstwerk, de rode boom.

Entreeplein
Het plein aan de voorkant van het gerechtsgebouw vormt de entree van het gebouw en maakt deelt uit van de kruising van de Belcrumweg met de Stationslaan. Het stenig karakter wordt onderbroken door de fontein en de verschillende bomen. Er is gekozen voor Honingboom (Sophora japonica), Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos inermis) en Blazenboom (Koelreuteria paniculata). Deze prachtige bomen filteren het zonlicht, zorgen voor schaduw en verkoeling. Langs de Stationslaan zijn de zilverlindes (Tilia tomentosa) doorgezet.

Het Spoorpark
Aan de kant van het spoor, op het dak van de parkeergarage, ligt het eerste gerealiseerd gedeelte van het Spoorpark. In de toekomst gaat dit langgerekt park het station verbinden met gebieden buiten het centrum. Het karakter van het totale spoorpark heeft invulling gekregen met het Masterplan Coulissenlandschap, dat in 2013 is opgesteld. Daar wordt gesproken over de coulissen die in eerste instantie bepaald worden door de wanden van de gebouwen. De boomgroepen moeten de coulissen versterken en ook veraangenamen. De inspiratie voor de inrichting van het park zijn de karakteristieken van het spoortrac√©. De rechte lijnen van de paden volgen het spoor. De stalen opsluiting van de betonnen paden, doet denken aan het roestbruine spoor. Het grassenlandschap bij een spoortrac√© is als uitganspunt genomen voor de beplantingskeuze. Robuuste houten bankjes ondersteunen het industri√ęle karakter.

Leefbaarheid
Het park is openbaar toegankelijk en draagt bij aan de leefbaarheid van de stad. Hemelwater wordt gebufferd en door de diversiteit aan beplanting is het aantrekkelijke plek voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. Grassen en bloeiende planten, zoals Sedum en Verbena wisselen de groepjes bomen af. De boomgroepen bestaan uit berken (Betula pendula) en robinia’s (Robinia pseudoacacia) en zijn de verticale elementen in het park. De grote dennen (Pinus sylvestris) staan solitair in het landschap. Op de vele bankjes is er iedere keer een ander zicht op het gerechtsgebouw, het spoor en de kerktoren van Breda.

Aanleg
Van Kessel Sport en Techniek heeft naar het ontwerp van karres+brands het park en het entreeplein aangelegd. Boomkwekerij Udenhout leverde het benodigde groen. Zoals de grote bomen die op het entreeplein staan en de volledige beplanting van het spoorpark met de vele vaste planten. De bomen zijn voornamelijk in de grote maat 30-35 geplant, dit geeft meteen meer uitstraling bij het grote gebouw van de Rechtbank.

← Terug naar overzicht
Delen op social media: