Twee plateaus
Om de kerk heen is een groen plateau ontworpen, een grasvlakte met bomen, waaromheen de natuurstenen bestrating en beplanting goed uitkomen. Zo ontstaat een gevoel van ruimte en een mooi contrast met de baksteenkleur van de kerk. Het plateau accentueert het hoogteverschil, het is bij de entree deels opgehoogd en bij het koor juist uitgegraven. Het wordt gevormd door een in de breedte en de hoogte variërende plint in beton. In deze plint zijn boordsteen, een zitrand, de toegangshelling en een trappenpartij vervat.
Bij de Marktplaats is voor een mineraal plateau gekozen. Dit natuursteen sluit mooi aan met de wederopbouwarchitectuur van de woningen in het centrum. Aan de zonzijde is een grote verblijfsruimte ontstaan, afgezoomd met een bomenrij. Deze centrale groenstructuur verbindt de bepalende elementen: de kerk, het standbeeld van pater Lievens en het gemeentehuis.
Water en bomen
Ook rondom het beeld van pater Lievens is een betonnen plint aangebracht, waardoor het monument weer een prominente positie inneemt. In het betonnen vlak zijn fonteinkoppen ingewerkt. Die zorgen samen met de zitbanken voor een mooie integratie van het beeld in de dorpskern. Kenmerkend is nu een eenvoudig zuiver lijnenspel van beton met op enkele mooie weloverwogen plaatsen de aanplant van bomen. Ze dragen bij aan het ondersteunen van de aangename verblijfsgebieden, versterken de zichtassen en geven extra karakter aan het voor Moorslede kenmerkende hoogteverschil.
De keuze voor deze prominente bomen is gemaakt in overleg met Franky Vandeputte van Boomkwekerij Udenhout. Hij stelde voor de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ te gebruiken, vanwege de herfstverkleuring, de mooie vorm van de kroon en de geveerde bladeren die het licht filteren. Het is een boom zonder stekels, die goed bestand is tegen droogte. ‘Wij hebben de bomen in 2016 geleverd’, vertelt Franky Vandeputte, in totaal 22 stuks. Vooral de lichtfiltering was een belangrijke reden om ze te plaatsen. Het zijn echte lichtbrekers. Gleditsia is ook een moderne boom, die overal kan groeien.’ Naast de kerk staan enkele Magnolia grandiflora en in de straten om het plein zijn Tilia cordata en Quercus hispanica ‘Wageningen’ geplant. De aanplant is uitgevoerd door het bedrijf Steenhaut.
Kosten en keuzes
Het duurde anderhalf jaar om de dorpskern te vernieuwen en het kostte bijna 3 miljoen euro. ‘Ik heb het eindresultaat onlangs gezien’, gaat Vandeputte verder. ‘De bomen springen echt in het oog als je aan komt lopen. Er is ook een fontein bij geplaatst. De dorpskern leeft nu veel meer. Het was hiervoor niet zoveel bijzonders. Met alle aanpassingen is het veel mooier en levendiger gemaakt. Er is meer openheid, ruimte. Het doet veel meer aan als een dorp. Het modernere aanzicht van het dorp viel ook samen met de nieuwe modernere politiek in België. Er zijn wel een aantal parkeerplaatsen gesneuveld, maar die parkeerruimte is gecompenseerd.’
Geslaagd project
Ook de inwoners zijn tevreden met het eindresultaat. ‘Er is later nog onderzoek gedaan onder de bewoners’, zegt Vandeputte. ‘Die waren in een eerder stadium ook al betrokken bij de herinrichting. De openbaarheid van bestuur is goed toegepast. Er werden in het begin foto’s verspreid met drie opties voor de verbouwing. Uit het onderzoek na de afronding bleek dat de burgers het een zeer geslaagd project vonden.’