Place Emile Leturcq, Albert

In de Franse stad Albert is het voorjaar van 2022 een totaal heringericht plein voor het gemeentehuis afgerond, met de aanplant van bomen en meerstammigen geleverd door Boomkwekerij Udenhout. Met de herinrichting is er meer variatie aan beplanting en het plein is veiliger geworden.

In Noord-Frankrijk bij Amiens in de buurt, ligt het plaatsje Albert. Hier hebben ze in één jaar tijd het plein voor het stadhuis flink aangepakt. Voor de werkzaamheden was het plein zonder groen, nu is er een aangename plek gecreëerd met een variatie aan beplanting waarbij verschillende gebruikers van het plein, voetgangers, fietsers en auto’s, een plek hebben.

Oude kastanjes
Het Emile-Leturcqplein, aan de voet van het gemeentehuis, werd gedomineerd door auto’s. Er gebeurden veel ongelukken, oversteken was op eigen risico. Het plein was omgeven met een dubbele rij oude kastanjes, die geplant waren in 1933. Een deel van deze kastanjes was al ziek. Niet zonder commentaar van de lokale bevolking zijn deze oude knarren, die het beeld zo typeerde, omgezaagd. Het was dus hoog tijd om het plein aan te pakken.

Binnen een jaar
Dit project zat al jaren in de pijplijn; nu was het dé tijd om het te doen. De gemeente Albert wilde het binnen het jaar af hebben, zodat ze recht hadden op subsidie. En dat is ruimschoots gelukt. Binnen 10 maanden konden de inwoners en bezoekers weer gebruik maken van het plein.

Voetgangers veilig over het plein
Waar voorheen de oude kastanjebomen stonden, staat nu amberbomen, 33 stuks Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, in een flinke maat, 35-40 cm stamomtrek. Deze bomen hebben een fantastische herfstverkleuring. Een lange voetgangersstraat doorkruist het plein. Omgeven door bomen, zoals de Acer campestre ‘Elsrijk’ en meerstammigen, zoals Amelanchier lamarckii, worden de voetgangers richting het gemeentehuis geleid.

Bloesem bij het Theater
De openbare ruimte bij het aangrenzend theater is ook opgeknapt. Voorheen was dit alleen asfalt. Zodra men nu uit het theater komt, is er een pleintje met bomen en bankjes. De bomen zijn Japanse sierkersen, Prunus yedoensis, die in het voorjaar uitbundig bloeien en zullen het plein al vroeg in het jaar opfleuren.

Bomen gemerkt
Boomkwekerij Udenhout heeft alle bomen geleverd. Julien Debreu, één van onze vertegenwoordigers in Frankrijk, heeft de bomen gemerkt op onze kwekerij, samen met IDverde Amiens, de stad Albert en de ontwerpers van Verdi et paysages. In totaal zijn er 133 bomen en meerstammigen geleverd. Bomen afgewisseld met meerstammigen sieren nu het plein voor het gemeentehuis van Albert.

← Terug naar overzicht
Delen op social media: