Rood Klooster, Oudergem (Brussel)

Een oase aan de rand van de stad

Het Rood-Klooster in Oudergem (Brussel, Belgi√ę) is na jarenlange restauratie in volle glorie hersteld. Wegens haar uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoni√ęnwoud, is het een populaire plaats voor wandelaars.

Het Rood-Klooster (Frans: Rouge-Clo√ģtre) dankt haar naam aan de muren die bedekt waren met een rode pleisterlaag. Het is gesticht in 1367-1369 door kluizenaars en groeide uit tot een priorij van reguliere kanunniken van Sint Augustinus. Door de eeuwen heen vergaarde het grote rijkdom. De beroemde kunstschilder Hugo van der Goes leefde en werkte er tijdens de laatste jaren van zijn leven. Hij overleed er, krankzinnig geworden, in 1482.

Restauratie
Delen van het klooster werden verwoest tijdens oorlogen en het complex raakte in verval. Toen het terrein in 1911 door de Belgische Staat werd aangekocht, waren nog slechts enkele gebouwen bewaard. In 1965 werd het een beschermd monument. Inmiddels is het onder het beheer van het Brussels Instituut voor Milieubeheer en eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Strak en formeel
De overblijvende gebouwen werden met veel geduld gerestaureerd en de 18e eeuwse tuin werd volledig opnieuw aangelegd. In 2007 kwam de heraanleg van het domein gereed. In 2009 werd de binnenplaats helemaal heraangelegd. Op het voorplein prijkt een exacte kopie van de oorspronkelijke fontein. In de strakke, formele tuin markeren hagen de plaatsen waar voorheen de muren van de verdwenen gebouwen zich bevonden. Tegenwoordig biedt het klooster onderdak aan onder meer een kunstcentrum.

Rust
Na de vele passanten die door de eeuwen heen in het klooster verbleven, hebben 28 Carpinus betulus Kubusvorm (in de maat 30-40) er een permanent verblijf gevonden. Boomkwekerij Udenhout leverde de bomen en in de kwekerij werden de kubussen aan de noordzijde de stam van een merkteken voorzien, zodat ze op dezelfde stand ten op zichte van de zon konden worden aangeplant. Centraal op het grote plein voor het klooster werd een grote lindeboom aangeplant. De firma Krinkels uit Londerzeel voerde de werken vakkundig uit.

Oase
Het Rood-Klooster vormt met zijn tuinen, vijvers, moerassen en bossen √©√©n van de vijf natuurrreservaten dat het Zoni√ęnwoud rijk is. In de bossen nabij het klooster zijn ook monumentale bomen te vinden, als de Zomereik (Quercus robur) met een omtrek van 4,5 meter gemeten op 1,50 meter hoogte en een Haagbeuk (Carpinus betulus). Deze betoverende oase van rust aan de rand van Brussel is meer dan √©√©n bezoekje waard.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: