Westzijde, Zaandam

Druipvrije linde in boombakken siert de vernieuwde Westzijde

Sinds enkele jaren is de gemeente Zaanstad bezig met het opknappen van de openbare ruimte van de Westzijde; een grote operatie door de vele belangen en disciplines. Er is gekozen om het groen bovengronds te halen, zodat eventuele problemen in de toekomst (beknellen van kabels en leidingen door wortels) voorkomen kunnen worden.

Boombakken
De uitdaging bij deze herinrichting was het combineren van de infrastructurele voorzieningen boven- en ondergronds en daarbij het leefbaar houden van de stad. Copijn Boomspecialisten bedacht de cortenstalen boombakken waarbij verschillende functies gecombineerd worden. Door de boombakken hebben de bomen meer plaats om te groeien. De hardhouten zittingen zorgen voor een relax moment voor het winkelend publiek. Daarnaast zijn de boombakken optisch mooi voor het publiek en er kan meer groen toegepast worden dan alleen een boom in de verharding. Copijn Boomspecialisten heeft de groeiplaatsinrichting verzorgt.

Druipvrije linde
In totaal heeft Boomkwekerij Udenhout 60 stuks van de druipvrije linde, Tilia mongolica 'Buda', geleverd, in de maat 20-25. De linde in het algemeen is makkelijk toepasbaar in de openbare ruimte en daardoor zeer geschikt. De meeste lindes zijn gevoelig voor bladluis. Honingdauw is de plakkerige stof afgescheiden door luizen, die overlast veroorzaakt in de omgeving van de linde. De Tilia mongolica ‘Buda’ is daarom de perfecte keus voor dit project, waarbij winkelend publiek zonder last van honingdauw op de geïntegreerde bankjes bij de boombakken kan zitten.

Kokoskluit
Speciaal aan dit project is de boomaanplant in de zomermaanden. Om het geheel goed te laten slagen zijn de bomen kort voor het einde van het plantseizoen gerooid. De kluiten zijn omwikkeld met een mat die bestaat uit twee lagen kokosvezels met daartussen bio-folie. De matten zijn lucht- en waterdoorlatend, waardoor de kluit niet te snel te nat komt te staan en ook tegen uitdroging wordt beschermd. De bomen zijn daarna tijdelijk in de geconditioneerde loods weggezet en voorzien van water.

Ieder gewenst plantmoment
In april/mei zijn de bomen voorzichtig buiten op de kuilhoek gezet en voorzien van druppelaars. De wortels aan de buitenzijde van de kluit komen in contact met licht en lucht, waardoor de groei naar buiten toe stopt en vertakken naar binnen toe tot een fijn stelsel van actieve haarwortels. Wanneer de bomen geplant worden, groeien de wortels aan de wand van de kluit meteen door. Hierdoor ondervindt de boom geen plantschok en kan alle energie gebruikt worden voor het doorgroeien. De bomen kunnen zo op ieder gewenst moment geplant worden en eventuele vertraging wordt beperkt. Een goed voorbeeld waarbij de bomen in de zomer met kokoskluit geplant zijn is de Pannekoekendijk in Zwolle.

Karakter
Dankzij de kokoskluit konden de lindes, Tilia mongolica ‘Buda’, geleverd worden in de zomer en loopt het project geen vertraging op. De boombakken, van cortenstaal, hebben door het slimme ontwerp het nuttige met het aangename gecombineerd; de bomen hebben meer ruimte, er is meer groen aan het straatbeeld toegevoegd en het creëert zitplaatsen voor het winkelend publiek. Daarbij is het fijn dat de linde, Tilia mongolica ‘Buda’, druipvrij is. De boombakken in combinatie met de gebakken klinkers geeft de Westzijde weer uitstraling en karakter.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: