Kunst verenigt
De Provincie Gelderland had als wens een nieuwe rondweg bij Zutphen aan te leggen, waarbij kunst met landschapsarchitectuur kon worden verenigd. Atelier de Lyon | Rietveld Landscape ontwierp Het Witte Lint. Een zes kilometer lang lint van ‘schuine’ witte Meidoorns staat centraal in het ontwerp. Zutphen heeft eenmaal per jaar, in het voorjaar, een lang wit lint van Meidoorns. De schuin geplante bomen zijn een knipoog naar de vele oude vlechthagen in de omgeving, zo menen de landschapsarchitecten. Het witte lint vormt tevens een statement tegenover de eindeloze fragmentatie en betekenisloosheid van het N-wegennet in Nederland.
Samenwerking is een vereiste
De meidoorns zijn gekweekt bij Boomkwekerij Udenhout, waarna Vaarkamp uit Ede verantwoordelijk is voor het onderhoud. Zij laten zich weer bijstaan door BSI uit Baarn en Boomtotaalzorg uit Schalkwijk. Samenwerking is noodzakelijk omdat de partijen afzonderlijk niet in staat waren om aan alle eisen in de projectomschrijving te voldoen. De eerste 999 bomen zijn in het najaar van 2016 geplant. Daarna volgden er 142 stuks in 2017 en 36 stuks in 2018.
Nominatie Boomproject van het Jaar
Dit bijzondere project heeft in 2017 een nominatie opgeleverd voor Boomproject van het Jaar. Een vakkundige jury heeft het landschapskunstwerk beoordeeld op verschillende aspecten zoals innovatie, architectuur, beplanting en vakmanschap. Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht heeft de vakjury het eindoordeel bekend gemaakt. De titel Boomproject van het Jaar 2017 is voor Tree Ground Solutions met het project Maanplein in het Maankwartier in Heerlen. Dat maakt ons niet minder trots! Hieronder is het eindoordeel van de vakjury te lezen.
Rapport vakjury Competitie Boomproject van het Jaar 2017
Het Witte Lint: 1000 schuine bomen in spraakmakend kunstproject
Het Witte Lint is een architectonisch mooi project, dat de gemoederen in den lande bij vlagen enorm bezighoudt vanwege de flinke investering van de provincie die ermee gemoeid is. Maar daar gaat deze wedstrijd niet over.
Dit project is het resultaat van een lange samenwerking en goede samenspraak van enkele vaste medewerkers van Boomkwekerij Udenhout en de overige partijen. De jury vindt het getuigen van lef, zowel van de kweker als van de provinciale overheid, om zo’n experimenteel landschappelijk kunstproject aan te gaan.
Los van allerlei kritische geluiden vindt de jury deze inzending voor de wedstrijd Boomproject van het Jaar een nominatie waard: het is een uniek boomproject, waarin kunst en groen op bijzondere manier worden gecombineerd. ‘Toffe, mooie gekkigheid’, die laat zien dat met lef heel veel kan. Een uniek en uitdagend project met een hoge pr-waarde, waar heel veel mensen van kunnen genieten bij het langsrijden.
.