Crataegus succulenta 'Jubilee'

Ronde of ei-vormige kroon
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
7m - 8m
Breedte:
3m - 5m
Transparantie kroon:
open
Sierwaarde:
bloem, vruchten
Bloeitijd en bloemkleur:

Mei, juni

Herfstkleur:

Geeloranje, rood

Verdraagt:
luchtverontreiniging, hitte

Na een lange proefperiode van ruim 30 jaar en veel onderzoeken bleek dat de Crataegus succulenta ‘Jubilee’ bacterievuur resistent is. Zelfs in besmet gebied bleef hij gezond. PPO Nederland heeft daarom deze meidoorn geselecteerd. In 2007 is ter ere van het gouden jubileum van Stichting Nationale Boomfeestdag de meidoorn omgedoopt tot Crataegus succulenta ‘Jubilee’ Boomfeestdag, vandaar zijn merknaam.

Onder de meidoorns is bacterievuur-resistentie één van de belangrijkste eigenschappen die een boom moet hebben. Maar deze selectie heeft meer te bieden. In vergelijking met ‘Splendens’ geeft ‘Jubilee’ nog meer bloemen en de onderste takken gaan niet hangen. De witte bloemen verschijnen in mei/juni. De vruchten zijn rond en rood en de vogels zijn er dol op. Het blad is breed ovaal en donkergroen, met tandjes aan de rand. In de herfst verkleuren de bladeren naar geeloranje tot rood. Ook deze meidoorn heeft doorns, tot ongeveer 4 cm lang.

Het is een echte boomvorm onder de meidoorns, de harttak is stevig rechtdoorgaand met een volle breed ovale kroon. Het is een snelle groeier, bestand tegen hitte en luchtverontreiniging, maar wil wel enigszins beschutting tegen de wind. Met een uiteindelijke hoogte van 6 tot 8 meter is het mooie boom die op vele plekken toepasbaar is. Bij ‘Jubilee’ groeien de onderste takken schuin omhoog, wat een bolvormige tot vaasvormige kroon oplevert. Rekening houdend met de flinke takdoorns die de boom bezit, maakt dat de ‘Jubilee’ iets geschikter is voor groenstroken langs wegen en paden.

De Crataegus succulenta ‘Jubilee’ is een verbetering van het meidoorn assortiment: meer bloem, meer bes, waardplant voor o.a. bijen, vlinders en vogels, snelle groeier én bacterievuurresistent.

Projecten waarin deze boom is toegepast: