Stadspark Motten, Tongeren

De kracht van duurzame lanscaping

Stadspark Motten in Tongeren heeft een complete transformatie ondergaan. De rivier Jeker loopt weer bovengronds en daaromheen is een prachtig park gerealiseerd. Een groot project, zo’n 17 hectare met een waterbelevingstuin, ligweides en diverse sportfaciliteiten. Tuinen Stijn Bouchet heeft de groenaanleg voor zijn rekening genomen, Boomkwekerij Udenhout heeft alle bomen geleverd. De kweker heeft zich volledig gericht op het duurzaam kweken van de bomen, vanuit de overtuiging dat ze, samen met de klant, goed voor onze omgeving moeten zorgen.

Zo’n 600 grote bomen zijn geplant, zoals verschillende soorten lindes (Tilia cordata 'Rancho, Tilia cordata 'Greenspire), platanen (Platanus hispanica), amberbomen (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'). Het zijn grote maten bomen, zodat ze meteen invloed hebben op de omgeving. De Jeker is opnieuw de levensader van Tongeren én vormt nu de verbindende factor tussen het stadspark, een waterbelevingsplein, ligweiden en verschillenden plaatsen voor sport en spel. De temperatuurverlaging was meteen te merken én er zijn ondertussen alweer heel wat vlinders en vogels gespot.

De kroon op het werk is de uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte. Die ging in 2020 naar stadspark De Motten. De prijs is een erkenning dat het park een prachtig plekje is geworden.

Lees het gehele artikel in de Greenpro Belgie.

← Terug naar overzicht
Delen op social media: