Moskee, Tsjetsjeni√ę

Groene aankleding van moskee in Tsjetsjeni√ę uit Udenhout

In Tsjetsjeni√ę is, na 7 jaar bouwen, in 2020 de grootste moskee van Europa onthuld. De moskee is twee keer zo groot als de Blauwe Moskee in Istanboel en er is plaats voor 30.000 mensen. Het buitenterrein is prachtig aangelegd met fonteinen en veel groen, waaronder bomen en meerstammigen.

Het merendeel van de beplanting voor dit gigantisch project heeft Boomkwekerij Udenhout mogen leveren. Dat ging niet zomaar. Zo’n 5 jaar geleden kwam de eerste offerteaanvraag binnen. Naar aanleiding van de offerte is de architect en het team langs geweest om te komen kijken naar de kwekerij en de kwaliteit van de bomen. Uiteindelijk viel de keuze op Boomkwekerij Udenhout.

Een lange adem was nodig; het project liep vertraging op door onder andere het marmer wat niet op tijd aangeleverd kon worden. Afgelopen najaar zijn dan eindelijk de bomen, meerstammigen en de rest van het groen in volle vrachtwagens naar Tsjetsjeni√ę gegaan.

In totaal zijn er zo‚Äôn 1.900 bomen geleverd, voornamelijk in de maat 20-30. Grootste partij waren de lindes, 700 stuks bestaande uit Tilia cordata ‚ÄėGreenspire‚Äô en Tilia cordata ‚ÄėRancho‚Äô. De esdoorns hebben ook een groot aandeel, 500 stuks met voornamelijk Acer platanoides ‚ÄėEmerald Queen‚Äô. Dan is er nog een partij eiken (Quercus rubra en Quercus palustris), berken (Betula pendula ‚ÄėZwitsers Glorie‚Äô en Betula utilis ‚ÄėDoorenbos‚Äô) en sierperen (Pyrus communis ‚ÄėBeech Hill‚Äô) naartoe gegaan.

Daarnaast zijn er zo‚Äôn 150 meerstammigen en solitairen geleverd; krenteboompjes (Amelanchier lamarckii), veel sierappels (o.a. Malus 'Evereste‚Äô en ‚ÄėBrouwers Beauty‚Äô), sierkersen (o.a. Prunus sub. ‚ÄėAutumnalis Rosea‚Äô en ser. ‚ÄėKanzan‚Äô) en magnolia‚Äôs (o.a. Magnolia ‚ÄėGalaxy‚Äô en ‚ÄėYellow River‚Äô).

Nieuwsbericht met beelden: NU.nl, Grootste moskee van Europa onthuld in Tsjetsjeni√ę
Beelden uit: PressTV, Europe largest mosque Russia Chechnya

← Terug naar overzicht
Delen op social media: