Droogte-tolerante-bomen: Alnus x spaethii ‘Spaeth’

Veel toegepast, maar niet minder geliefd, deze els heeft voorkeur voor droge plaatsen.

Deze els is al veel toegepast in het openbaar groen en verdient nog steeds de aandacht; Alnus x spaethii ‘Spaeth’. Ook in het ‘droogte tolerante bomen’-sortiment mag deze snelgroeiende hybride niet vergeten worden. Daarom een opfrisser over de Alnus x spaethii ‘Spaeth’.

Japanse ouder
De meeste elzen hebben de voorkeur voor natte locaties, maar Alnus x spaethii ‘Spaeth’ staat liever op drogere plekken. Dat komt door de Japanse ouder, Alnus japonica, die de voorkeur heeft voor drogere standplaatsen. De andere ouder is Alnus subcordata. Dat is terug te herkennen aan het ontluikend blad wat roodbruin is, iets wat de Alnus subcordata ook heeft.

Goede groeier
Het is een snelle groeier en vormt binnen no time een boom met een hoogte tussen de 15 en 20 meter. Herkenbaar aan de Alnus x spaethii ‘Spaeth’ is de rechte stam die als doorgaande harttak door gaat en de kegelvormige kroon. In de jeugdfase is deze smal, later groeit de kroon uit tot breed kegelvormig.

Opvallend in de winter
In de winter valt het silhouet van de boom op en de mannelijke katjes. Die verschijnen in januari-februari. Ze worden zeer lang, zo’n 10 cm. Het ontluikend blad is purperroodbruin, daarna glanzend donkergroen. Alnus x spaethii ‘Spaeth’ loopt vroeg uit en laat zijn blad weer laat vallen.

Weinig eisen
De boom stelt weinig eisen aan de bodem, het liefst niet te nat. Aanplant in een brede groenstrook wordt aangeraden. Door het sterke wortelstelsel van de Alnus x spaethii ‘Spaeth’ kan de verharding worden opgedrukt. Tegelijk is het wortelstelsel ook de verankering tegen de (zee)wind. Verdraagt verharding en strooizout. Toepasbaar in parken, bredere lanen, kustgebieden en ook industriegebieden.

Alnus x spaethii ‘Spaeth’ is een prachtige boom, die opvalt door zijn (winter)silhouet en bloei, én de voorkeur heeft voor droge plaatsen.

Lite-NET
Wat cruciaal blijft is het water geven van de nieuwe aanplant. De bomen moeten immers de kans krijgen om aan te slaan. Een hulpmiddel hiervoor is Lite-NET. Dit is een biologisch afbreekbaar net wat om de kluit heen getrokken wordt voordat de boom wordt geplant. Het is gemaakt van fijn vezelig waterhoudend materiaal. Bij het water geven neemt het water op en kan zo weer water afgeven op moment dat de kluit het nodig heeft. Meer informatie in de folder over Lite-NET.

Andere bomen die droogte tolerant zijn, o.a.:

Neem gerust contact op met één van onze specialisten; Corné, Thomas, of Rickey.

Alnus x spaethii 'Spaeth'

Delen op social media: