Droogte tolerante bomen: Hippophae salicifolia 'Robert'

Boomduindoorn met karakter verdient meer aandacht voor toepassing in openbaar groen.

De droogte blijft aanhouden in Nederland, de natuur snakt naar water. Ondertussen zijn we op zoek naar een ander sortiment, de soorten die goed tegen droogte kunnen krijgt steeds meer aandacht. In de kwekerij en bij reeds gerealiseerde projecten zien we welke soorten het moeilijk hebben en welke er nog goed bij staan. We delen graag de kennis. Daarom besteden we de komende tijd aandacht aan bomen die goed tegen droogte kunnen.

Boomduindoorn
De Hippophae salicifolia ‘Robert’ is een mooi voorbeeld van een boom die goed tegen droogte kan. Deze boomvorm van de duindoorn heeft smal lancetvormig blad, waardoor verdamping beperkt is. De boom wordt veel toegepast in kustgebied, (zee) wind is geen probleem, goed bestand tegen hitte en droogte en groeit het liefst op droge, arme en licht kalkhoudende grond.

Karakteristieke boom
Behalve dat deze boom goed bestand is tegen droogte, is het ook een karakteristieke boom. Hippophae salicifolia ‘Robert’ is een grillig, onregelmatig, opgaande boom met afhangende takken. Bereikt een hoogte van 8 à 10 meter. Door het smalle blad en de open kroon, wordt het zonlicht mooi gefilterd. Doordat de selectie ‘Robert’ mannelijk is, draagt hij geen vruchten.

Kortom, de Hippophae salicifolia ‘Robert’ is een aanwinst in het droogte-tolerant sortiment.

Aquabag
Wat cruciaal blijft, of je nu wel of geen droogte tolerante boom plant, is het water geven van de jonge boom, de nieuwe aanplant, zodat deze snel aanslaat. Met de Aquabag is dit een fluitje van een cent. De druppelzak met een inhoud van 75 liter water, geeft geleidelijk water. De zak is rondom de boom te bevestigen of om de boompaal. Download de folder voor meer informatie.

Andere bomen die droogte tolerant zijn o.a.:

Neem gerust contact op met één van onze specialisten; Corné, Thomas, of Rickey.

Delen op social media: