Droogte tolerante bomen: Koelreuteria paniculata

De blazenboom houdt vol tijdens droge periodes.

De volgende droogte tolerante boom die we graag onder de aandacht willen brengen is de Koelreuteria paniculata, in het Nederlands ook wel blazenboom of lampionboom. Naast dat de boom bestand is tegen droogte, heeft hij veel sierwaarden en is het uitstekende toevoeging voor het openbaar groen.

Uitbundige bloei
Één van de opvallende sierwaarde van de Koelreuteria paniculata is de bloei. De gele bloemen staan in grote, eindstandige open pluimen die losjes met de wind meebewegen. In warme zomers is de bloei uitbundig. De bloeiperiode is zomer, laatzomer (juli, augustus, september) en is daarmee een goede keus voor de biodiversiteit; veel bijen en andere insecten weten de boom te vinden.

Lampionnetjes
Wat ook opvalt aan de boom is de vrucht. Na de bloei volgen de op lampions gelijkend, blaasvormige zaaddozen. In het begin zijn ze groen, rood en later bruin. De lampionnetjes blijven lang hangen en geven de Koelreuteria paniculata in de winter sierwaarde.

Gekarteld blad
Het blad is ook één van de decoratieve eigenschappen van de Koelreuteria. Het is samengesteld, oneven, (dubbel) geveerd, zo’n 25-30 cm lang en diepgekarteld. Het blad loopt roodgroen uit in het voorjaar, verkleurt daarna naar groen. In de herfst verkleurt de Koelreuteria paniculata prachtig geel-oranje.

Makkelijk
Koelreuteria staat het liefst op een zonnige beschutte plaats. Goed bestand tegen vorst, jongere delen kunnen vorstgevoelig zijn maar na uitsnoeien herstelt het zich goed. Qua bodem is hij niet heel veel eisend, het liefst goed doorlatende grond en verdraagt droogte. De Koelreuteria paniculata blijft redelijk klein, zo’n 5-10 m en vormt een losse ronde kroon. Goed toepasbaar als solitaire boom, ook als meerstammige met karakter.

De Koelreuteria paniculata is een aantrekkelijke boom, heeft jaarrond sierwaarde en kan goed tegen droogte.

Andere bomen die droogte tolerant zijn o.a.:

Neem gerust contact op met één van onze specialisten; Corné, Thomas, of Rickey.

Delen op social media: